Slovenské Divadlo Vertigo

2021 – Oh, az a mennybéli szerelem

2021, július 18 – július 25. Sväty Jur – Színjátszó műhely középiskolásoknak

A Vertigo Szlovák Színház évek óta megrendezi a Színjátszó műhelyt gimnazisták és az idősebb korosztály részére, aminek hagyományosan a szlovákiai Svätý Jur település ad otthont Pozsony mellett.

Az első napon a műhely szakmai vezetői, most is, mint több éve már: Katarína Jánošová rendező és Michal Jánoš színész-rendező voltak, akik megismertették a fiatalokkal az általuk javasolt szövetvásznat -tematikát, majd személyre szabták a szerepeket. A Jánoš házaspár 2010 óta a műhely szakmai lektorai, akik mindig nagy népszerűségnek örvendenek a workshop résztvevőinek körében. A 2021-es műhely mottója a “A szerelem minden korban virágzik” lett, az elkészült darab címe végül a Mennybéli  szerelem lett.

A napi program elsősorban az előadás próbáiból állt, amelyekre rendszeresen délelőtt 9-12.30, délután 15-18 óra között került sor. Néhány napon még este is szorgosan próbáltak a résztvevők, hogy a hétvégén sorra kerülő bemutató zökkenőmentesen legyen.

Az általános iskolások részére szervezett táborokhoz képest és az idősebb korosztálynak szóló műhelymunka módszertanában az a különbség, hogy az utóbbi esetben a résztvevők (korukból adódóan) aktívabban vesznek részt a szakmai tevékenységben és a szövegszerkesztésben . A mindennapos próbák során lehetőségük van a szöveg formálására, a dialógusok alakítására és miközben a színjátszás módszertan alapjaival is megismerkedhetnek. A délelőtti próbák a bemelegítés és a színházi munka megismerése jegyében zajlottak – elsősorban a légző- és hanggyakorlatokra koncentrálva. A délutáni, jó hangulatban zajló 6 napos szorgos színészi munka eredménye pedig egy 30 perces előadás lett, ami a fiatalabb és idősebb korosztályú nézőinknek is egyértelműen elnyerte a tetszését. A színdarab bemutatója a szállást adó Agapé festői környezetben található udvarán zajlott. Sajátos, meghitt hangulata fölöslegessé tette a díszleteket.

A színházi műhely természetesen minden évben érdekes szabadidős programokat is biztosít. Az idei év legkülönlegesebb programja a pozsonyi kirándulás volt, azon belül pedig a Nyári Shakespeare Fesztivál, melynek keretén belül a workshop résztvevői a Rómeó és Júlia című darab modern értelmezését tekinthették meg.

A műhelyekben az alacsonyabb létszám miatt intenzívebb a tanulás, mind szakmai, mind nyelvi szempontból. A lektorok maximális figyelmet tudtak szentelni minden egyes fiatalnak- a résztvevők kénytelenek voltak szlovákul beszélni, a műhely szakmai vezetői ugyanis nem beszéltek magyarul. A tábor elsődleges célja az anyanyelvi környezetben való szlovák nyelvi készségek fejlesztése, valamint a színházi tevékenység népszerűsítése a magyarországi szlovák fiatalok körében- melyet egyértelműen sikerült elérni. A műhely által a résztvevők közelebb kerülnek egymáshoz, a szlovák kultúrához, a színházhoz – ami miatt tulajdonképpen minden évben megszervezzük a workshopot. A jól sikerült bemutató, s a fiatalok visszajelzései a tábor után, mind azt erősítik, hogy folytatni kell ezt a játékot. Mert érdemes.