Slovenské Divadlo Vertigo

Ondrej Šulaj: Fila aranymálinkót fog

Vincenta Šikula: Sárgarigó című novellája alapján

Image title

“A sárgarigó vándormadár. A hím szebb, mint a nőstény. Szebben énekel, de furfangosabb is. Kezdetben csak csalogatja a nőstényt. Hízelegően énekel neki trillalla, trillalla…aztán csak felrepül, otthagyja és eltűnik…crink…”

“Vincent Sikuláról, a mai szlovák próza ismert és népszerű képviselőjéről azt szokták mondani, hogy könyveiben a kisemberek szembesülnek a történelemmel. Én inkább azt mondanám: járnak-kelnek, küszködnek, szenvednek, de azért élnek és szeretnek a történelemben. Azaz a történelmet nem történelemként, hanem súlyos megpróbáltatásokkal teli, de ésszel és szívvel azért elviselhető élethelyzetek soraként élik meg. S ezzel akarva, nem akarva egy kicsit “deheroizálják” azt.
Mint A sárgarigó két főhőse: Filomena – Fila, ez a finom humorral megrajzolt, kicsit lassú észjárású, de szorgalmas és mindenkin segíteni kész falusi asszony, s férje, Jano, a nyughatatlan, helyét sehol sem találó, kicsit Svejk módján fecsegő, ágrólszakadt szegény ember. Ezek a hősök nem a történelem, hanem a megélhetés (igaz, sokszor a “történelmi megélhetés”) problémáival szembesülnek, s mivel ezeket a problémákat így vagy úgy, saját erejükből vagy a véletlen folytán mindig megoldják, Sikula tulajdonképpen az élet folytonosságát, a történelmi megpróbáltatásokat is túlélő embert ünnepli bennük.”
Tőzsér Árpád

Fila: Holecskó Orsolya

Jano: Marián Viskup

Bora: Thirring Viola

Jožo: Nagy András

Hegedű: Balog Brigitta

Rendező:  Nagy András

Dramaturg: Daniela Onodiová

Díszlet, jelmez, látvány: Árva Nóra

Fény: Török Dániel

Súgó: Dominika Göde Čuliová

Az előadás hossza: 75 perc

Az előadást a Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alapja támogatta.

Előadások:

Bemutató: 2021. augusztus 16., Budapest, Szerb Színház

2021. szeptember 3. 19:00, Püspökhatvan

2021., szeptember 3., 19:30, Budapest, JelenLét Fesztivál

2021., november 4., 18:00, Lučenec, Slovensko

2021., november 21. 17:00, Malá Tarča, Csigaház

Fotó: forrás Ľudové noviny, Kiss Andrea