Együtt a színpadon Nemzetközi Színjátszó Szemle

Együtt a színpadon VII. Nemzetközi Színjátszó Szemle
2015. november 21-22., Szarvas Cervinus Teátrum

A VII. nemzetközi színházi találkozón összesen hat szlovák nemzetiségi társulat mutatkozott be: egy magyarországi szlovák társulat – az OSZÖ Vertigo Színháza, illetve a magyarországi szlovák gimnazisták által létrehozott színjátszó csoportja, kettő szlovákiai színház (Commedia Színház Popradról és a Divadlo mladých 6 Pé – 6 Pé Fiatalok Színháza Prievidzából) és kettő társulat a Vajdaságból (Slovenské vojvodinské divadlo – Szlovák Vajdasági Színház – Báčsky Petrovec, valamint Slovenské divadlo VHV – Szlovák Színház VHV – Stará Pazova).  Összesen több mint 80 fő mutatkozott be, illetve segédkezett a találkozón. A nézők száma: kb. 400 fő. Az előadásokon kívül szakmai megbeszéléseken is találkoztak a szemle résztvevői – egyrészt külön a magyarországi szlovák színházak tagjai, valamint „nemzetközi” szakmai megbeszélés is zajlott.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma –  EMET (NEMZ-KUL-15-1103), Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), Nemzeti Kulturális Alap (NKA)

Együtt a színpadon VIII. Nemzetközi Színjátszó Szemle
2016. október 14-16., Szarvas Cervinus Teátrum

A VIII. Együtt a színpadon Nemzetközi Színjátszó Szemle Szarvas városában került megrendezésre, melynek keretein belül színpadra lépett a Vertigo Szlovák Színház – A kutyusról és cicusról című darabjával. Vendégeink között köszönthettük immáron hagyományosan a szlovákiai Commedia Poprad tagjait, akik a megszokott módon varázsolták el előadásukkal a közönséget. A késmárki TOTE-TAM színjátszó társulat előadásból megtudhattuk, hogy honnan is származnak a szlovákok. A Losoncból érkező színészek B.S. Timrava szlovák írónő klasszikusát hozták el a Cervinus Teátrum színpadára. A Vajdaságból az ópazovai színjátszó csoport mutatta be lenyűgöző zenés-táncos Ad-infinitum című előadását. Nem utolsó sorban pedig a VSZSZ- Fiatalok Stúdiója mutatta be a nyári táborban összeállított színdarabját.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI – EMET (NEMZ-KUL-16-1255)Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Együtt a színpadon IX. nemzetközi Színjátszó Szemle
2017. október 12-14., Szarvas Cervinus Teátrum

A XI. nemzetközi színjátszó szemle 2018-ban is a szarvasi Cervinus Teátrum művelődési központban és színházban került megrendezésre. A rendezvény keretein belül hét előadást tekinthettünk meg: A Vertigo Szlovák Színház Fiatalok Stúdiója előadásában- egy feldolgozást Janko Jesenský – a szlovák irodalom jeles képviselőjének elbeszélését- Rafíková Asszonyt, amely a nyári színjátszó táborban jött létre. A színjátszó csoportok a Vajdaságból minden évben jelen vannak a rendezvényünkön. A Petrőc-i Szlovák Vajdasági Színház az egyik legjelentősebb színházi társulatok közé tartozik az országban, Szarvasra a neves vajdasági író Vladimír V. Vladimírov Érik a szőlő című darabját hozták el. J. Čeman Színház pedig Anna Frank tragikus történetét dolgozta fel. A rendkívül népszerű Commedia Poprad  talán  egyszer sem hiányzott a találkozóról.  Az általuk megszemélyesített Don Quijote most is hatalmas sikert aratott a nézők körében. Fesztiválunk új résztvevőjeként az Egészen kis színház társulatát köszönthettük Óbars városából. Helver éjszakájának drámája a manipuláció és a xenofóbia erejéről tett tanúbizonyságot, amely a társadalom nagyobb részét érinti a Mészáros házaspár kitűnő eladásában. A nagytapolcsányi magán konzervatórium diáklányai fellépése- három színésznő története az öltözőben- vidám, üdítő részét képezték a programunknak. A hazai művészek- Cervinus Teátrum egy verses montázst adtak elő a szerelemről. A programban mindenki megtalálta a magához legközelebb állót, hiszen a legkülönbözőbb műfajok voltak képviselve: dráma, vígjáték, próza, vers.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-KUL-17-1499) Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Együtt a színpadon XI. nemzetközi Színjátszó Szemle
2018. október 12-14., Szarvas Cervinus Teátrum

Az immár a X .nemzetközi színházi találkozón összesen tíz szlovák nemzetiségi színház, illetve csoport mutatkozott be: három magyarországi szlovák társulat – a Vertigo Szlovák Színház, valamint a magyarországi szlovák gimnazisták és főiskolások által létrehozott színjátszó csoport (Fiatalok Stúdiója) és az ELTE szlovák tagozatos hallgatói. Három szlovákiai színjátszó társulat – Divadlo mladých Šesť Pé- Simonyból, Divadelný súbor Jána Chalupku Breznóbányáról és a Divadielko Concordia Zólyomból szórakoztatta a közönséget. A romániai Nadlak városából a Mladé srdcia érkezett rendezvényünkre, valamint ezúttal is vendégül láthattuk a vajdasági színjátszó csoportokat Kiszácsról – Ochotnícke divadlo KC Kysáč  és Petrőcről – Divadlo VHV Petrovec. Összesen több mint 90 fő mutatkozott be, illetve segédkezett a találkozón. A társulatok többsége végig jelen volt a rendezvényen.

Az előadásokon kívül szakmai megbeszélésen is találkoztak a szemle résztvevői, valamint megtekintették a szarvasi Vízi Színpadot.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma  – EMET (NEMZ-KUL-18-1578), Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Együtt a színpadon (és azon kívül is!) XII. nemzetközi Színjátszó Szemle
2019. október 25-27., Szarvas Cervinus Teátrum

Az Együtt a színpadon (és azon kívül is!) nemzetközi szlovák nemzetiségi színházi szemle ezúttal is Szarvas városában a Cervinus Teátrum épületében került megrendezésre október 25-27. között. A rendezvény első fellépőjeként a szlovákiai Commedia Poprad társulatát köszönthettük, akik Slawomír Mrožek Hajótörötteit vitték színpadra. A Vajdaságból Vladimíra Hurbana Hurbanová – A zár nyikorog drámáját hozta el Szarvasra a kiszácsi társulat. A nyári színjátszó műhely résztvevői is bemutatták a Piroska és a farkas című darabot, melyet a táborban is hatalmas sikerrel fogadott a közönség. A Mészáros házaspár a szlovákiai Óbars városából Párterápát tartott a szarvasi közönségnek, melyet a nézők tapsviharral jutalmaztak. A Petrőc-i Vajdasági Szlovák Színház ezúttal Egressy Zoltán tragikomédiáját mutatta be.

NEMZ-KUL-1357

0602/HU/2019

Scroll Up