Slovenské Divadlo Vertigo

Vertigo Szlovák Színház

Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete.

Ez csak egy pár hívószó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrehívták 1997-ben.

A Vertigo Szlovák Színház, az első előadását – mint amatőr színjátszó csoport – 1996 őszén kezdte el próbálni, az alapítás hivatalos dátuma 1997. január 1. 2003-ban az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeként átalakult, neve már Vertigo Szlovák Színház lett. Színház, amiben egymással párhuzamosan létezik az amatőr és professzionális színjátszás. Huszonhét bemutató több száz előadás és több ezer kilométer van már mögöttünk Magyarországon, Szlovákiában, a szerbiai Vajdaságban, Romániában és a Cseh Köztársaság területén. Kevés? Sok? Ennyit tettünk, ennyit bírtunk, ennyi volt lehetséges a számunkra. Egy középkori lovagregény, Ocassen és Nicolette történetének színházi adaptációjával kezdtünk és most, ebben a pillanatban egy vígjátéknál, a Színésznők bemutatójánál tartunk. Közben hol vidámabb, hol komolyabb történetek váltották egymást általunk elmesélve. Mert mesélni nagyon szeretünk hálás közönségünknek.

A Vertigo Szlovák Színház 2008 óta elsődleges célja mellett közművelődési feladatokat is felvállal. Különböző rendezvényekkel jelentkezünk a gyermek- és felnőtt színjátszással (pl.: színházi táborok, műhelyek, színházi találkozók: Gyerekek a gyerekeknek, Együtt a színpadon), drámapedagógiával és a filmművészettel kapcsolatban. Csak remélhetjük, hogy egyszer értünk és rólunk majd a fiatalok mesélnek.