Slovenské Divadlo Vertigo

Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium

XXIII. Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium
2015. november 9-13., Szeged, Budapest

A 23. filmszemle és szeminárium programja igen színes volt. Szakmai vezetői Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, Peter Michalovič filmesztéta és Ondrej Šulaj, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV karának dékánja, forgatókönyvíró voltak. A nézőközönség magját diákok képezték, de egyes vetítésekre bejöttek további nézők, akik érdeklődnek a szlovák kinematográfia iránt. A szemle főhelyszíne a szegedi Grand Café Moziban volt, itt három napon keresztül zajlottak a vetítések, de néhány filmet november 12. és 13-án a budapesti Cirko Gejzír Moziban is bemutattunk. Azok, akik érdeklődtek a filmszemle iránt, megtekinthették a szlovák kinematográfia utolsó két évének termését: a legújabb játék-, (ezen belül rövid játék-), dokumentum- animációs filmeket, valamint a pozsonyi Színház és Filmművészeti Főiskola diákjainak munkáit, összesen 4 játékfilmet, 5 egész estés dokumentumfilmet, valamint diákfilmeket. 

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)     

XXIV. Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium
2016. november 7-9., Budapest

A XXIV. filmszemle és filmszeminárium az EMBER mikroszkóp alatt alcímet kapta. A rendezvény a DocuArt mozi termében került megrendezésre. A filmtalálkozó szakmai vezetője ismételten Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, valamint Peter Michalovič filmesztéta volt. A szeminárium első felében a játékfilmekre-drámákra került a hangsúly, majd ezt követően a folytatásban teret kaptak a dokumentumfilmek is, melyek kifejezetten az emberi lelket vizsgálták. A szemle keretein belül természetesen igyekeztünk kedvezni a fiatalabb korosztály számára is egy mesefilm által. Vendégeink között köszönthettük Juraj Nvota filmrendezőt és Tereza Križkova dokumentaristát, akiknek filmjei természetesen vetítésre kerültek a rendezvény keretein belül, majd a szeminárium résztvevőinek lehetőségük nyílt beszélgetni velük, ahol feltehették kérdéseiket és betekintést nyerhettek a szlovák filmrendezés rejtelmeibe.Összességében a szeminaristák 6 játékfilmet és 5 dokumentumfilmet, valamint apozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV Kara hallgatóinak rövid filmjeit tekinthették meg.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-KUL-16-1254),
Úrad pre Slovákov  žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

XXV. Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium
2017. november 12-14., Budapest

XXV. Szlovák filmszemle és szeminárium a Színes mozaik a mai szlovák kinematográfia világából alcímet kapta. Ismét a DocuArt mozi adott otthont  a rendezvénynek.  A filmtalálkozó szakmai vezetői Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem dékánja, Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, valamint Peter Michalovič filmesztéta voltak. A szemle első napján olyan játékfilmek kerültek vetítésre, mint a Tanárnő  – Ján Hrebejk rendezésében, valamint a diákok nagy örömére a Cuky Luky című komédia zárta az estét. A második nap első részében többek között Martin Kollár, Michal Romeo Dvořák, Mária Rumanová, és Marek Šulík dokumentumfilmjeit tekinthették meg a szeminaristák, ezt követően a játékfilmek következtek Iveta Grófová és Tereza Nvotová rendezésében. Az utolsó napot szokásosan a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV Kara hallgatóinak rövid filmjeivel nyitottuk meg, majd egy mesefilmmel folytattuk. A magyar-szlovák lakosságcsere 70. jubileumára emlékezve Ján Fuzik rendezésében az Anyaország című film is vetítésre került. A szemle 25. évfordulóját ünnepelve pedig a Vonatozók c. film zárta, amely a legelső filmszemináriumon is vetítésre került.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma -EMET (NEMZ-KUL-EPER-17-1500)

XXVI. Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium
2018. november 12-14., Budapest

A XXVI. filmszemle és filmszeminárium a Cirko Gejzír mozi termeiben került megrendezésre.   A filmszeminárium szakmai vezetői az idén is Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, valamint Peter Michalovič filmesztéta voltak. A filmtalálkozó első napján a játékfilmeké volt a főszerep. A Backstage című zenés-táncos film hatalmas sikert aratott a szeminaristák körében. Ezt követően a Mindent vagy semmit c. vígjáték zárta az estét. A második napot a már megszokott pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV Kara hallgatóinak rövid filmjeivel nyitottuk meg, melyet olyan dokumentumfilmek követtek, mint Kérdezd a szüleidet vagy a Xenofóbia. Végül A vonal és Nina c. játékfilmek zárták a napot, a vetítésen jelen volt a Nina film rendezője Juraj Lehotský. A harmadik napon ismételten a dokumentumfilmeké volt a főszerep: Svédek a telepről vagy az Emlékezz c. filmek tetszést arattak a nézők körében.

XXVII. Szlovák filmszemle és szakmai szeminárium
2019. november 18-20., Budapest

A Vertigo Szlovák Színház idén 27. alkalommal rendezte meg a népszerű szlovák filmszemlét és filmszemináriumot November 18-20. között a Cirko-Gejzír mozi épületében.

A filmtalálkozók szakmai vezetője immár évek óta Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola (most egyetem) volt rektora, Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, valamint Peter Michalovič filmesztéta. Minden évben csatlakozik hozzájuk egy-egy rendező, dokumentumfilm-rendező, operatőr stb. Az idén a talán legismertebb, legnevesebb szlovák rendezőt, Martin Šulíkot köszönthettük köreinkben, akivel a szeminaristák beszélgethettek és betekintést nyertek a legújabb szlovák filmek háttérmunkájába is. A játékfilmek közül a Tolmács mellett vetítésre került Peter Bebiak rendezésében a Hasadás című thriller, illetve a szlovák-cseh együttműködésben megrendezett Bizalmas ellenség c. film. A könnyedebb műfajok kedvelői is megtalálhatták a számukra megfelelő vígjátékokat Loli Paradička főszereplésében, valamint az Ördög Tolla című mesében.

Az idei dokumentumfilmek fő tematikája a szlovák nemzetiség volt, melyekben bemutatásra került azon szlovákok története, akik a Vajdaságban, Romániában és Magyarországon élnek.

NEMZ-KUL-19-1358