Slovenské Divadlo Vertigo

28. Filmszeminárium – 2022

 Két év után ismét – a dokumentumfilmekre fókuszálva

2022. április 25-26., Cirko Gejzír mozi (Bp. 1055., Balassi Bálint u. 15-17.)

Április 25.

17.00 – Filmszemle megnyitója, a Vonalak c. film készítőinek delegációjával

17.15Vonalak (díjnyertes dokumentumfilm,2022, SK,r.: Barbora  Sliepková, angol felirattal, 80´)

VONALAK

A film Pozsonyt mutatja be, mint posztszocialista várost. A rengeteg beruházás által a régi építményeket újak váltják fel. A város változásáról nem csak az épületek tesznek tanúbizonyságot, hanem a benne élők is. Blanka a magányával küszködik a pozsonyligetfalui lakása erkélyén. A városban megjelentek a hatalmas ígéreteket kecsegtető óriásplakátok, hiszen Pozsonyban regionális választások lesznek.  Matúš polgármester akar lenni. Michal ingatlanügynökként mutatja be ügyfeleinek a boldog élet gondolatát a pozsonyi panelekben, két munkás pedig útjelző táblákat fest a járókelőknek szóló szabályokkal. Munka után egy munkásszállón söröznek, és az élet nagy dolgairól beszélgetnek. A félénk Danko pedig figyeli a várost, amely számára túl gyorsan változik.

A vetítés után beszélgetés a film készítőivel

19.30 – Filmek, amiket 2019-ben nem volt lehetőségünk bemutatni… : Legyen világosság (díjnyertes játékfilm, 2019., SK, r: Marko Škop, angol felirattal, 93´)

LEGYEN VILÁGOSSÁG

Milánnak (40) három gyermeke van, Németországban dolgozik, hogy el tudja tartani családját. Egy karácsonyi hazalátogatás során rájön, hogy legidősebb fia, Ádám egy szélsőséges ifjúsági csoport tagja. A fiú bántalmazásban és osztálytársa megölésében is részt vesz. Az apa elhatározza, hogy megteszi a szükséges lépéseket. Feleségével, Zuzkával együtt azonban lassan rájönnek a valódi igazságra gyermekükkel, családjukkal, önmagukkal és a közvetlen környezetükkel kapcsolatban.

Április 26.

9.00A pozsonyi  Színház- és Filmművészeti Főiskola Film- és televízió szakirány hallgatóinak játék és animációs filmjei

11.00Gőzerővel (díjnyertes dokumentumfilm, 2021. , SK /CZ, r: Miro Remo, cseh nyelvű, angol felirattal, 85´)

GŐZERŐVEL

Jaroslavnak, az ötvenes éveiben járó határozott férfinak két szenvedélye van az életben. A gyors autók és a gyerekkori szerelme Jitka, aki visszaadta számára reményt és a kedvet továbblépni a zátonyra futott házassága után. Jitka Csehország legidősebb autocross versenyzője, aligha találna jobb szerelőt és társat Jaroslavnál. Használt járművekből újra és újra versenyautókat épít neki, és együtt reménykednek a győzelemben. A sportverseny csak része kulisszák mögött zajló igazi versenynek, amit a való életben kell megvívniuk, a pár viszont még nem került a befutók közé. A múltbéli sérelmek és csalódások meglepő irányba vihetik kapcsolatukat. A dokumentumfilmben a dráma és a humor ötvözete kerül előtérbe.

14.00Hogyan lettem partizán (díjnyertes dokumentumfilm,2021,SK/CZ,r:Vera Lacková, angol felirattal, 90´)

HOGYAN LETTEM PARTIZÁN

A második világháború a mai napig számos történetet rejt, amelyek közül néhány örökre rejtély marad. Az ilyen emlékek egyik mozaikja az egykori Csehszlovákia roma partizánjainak sorsa. Vera Lacková, filmrendező épp az egyikük dédunokája, kisgyermek korában értesült dédnagyapja tetteiről, dédnagymamája pedig mesélt neki kalandjairól. Ezek a történetek azonban távol állnak attól, amit a gyerekeknek mesélnek. Koncentrációs tábori bebörtönzés, sok hozzátartozó meggyilkolása, véres csaták Szlovákia felszabadítása során, partizántevékenység, együttműködés az amerikai titkosszolgálattal, és a háború utáni események– mindezt a leszármazottakkal készült interjúkon keresztül követhetjük nyomon, illetve azok által, akik jól emlékeznek erre az időszakra és maguk is részesei voltak ezeknek az eseményeknek.

A film vetítése után beszélgetés a film producerével

16.00100+ 1 év a szlovák filmtörténetben – Prof. Václav Macek, PhD., filmtörténész, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Filmtudomány tanszéke oktatójának előadása.

18.00A szemle zárása

A programsorozat szervezője: Vertigo Szlovák Színház

A program változásának joga fenntartva!

A program a Határon Túli Szlovákok Hivatalának támogatásával jött létre.