Slovenské Divadlo Vertigo

2021-Színjátszó tábor

2021. augusztus 7-én lett vége Mátraszentimrén a gyermekszínjátszó tábornak. Másképpen terveztük: Szlovákiában, de a pandémiás helyzet beárnyékolta a mi elképzeléseinket is. Azt tudtuk csupán, hogy a tábornak lennie kell, nem maradhat ki még egy év. Gyönyörű helyen, a Mátrában találtunk szálláshelyet kis táborunknak és belevágtunk.

Erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Felemelő pillanatokat élhettünk át a Békéscsabáról, Budapestről, Csömörről, Kétsopornyból, Tótkomlósról és Szarvasról érkezett gyerekekkel.

A lektorok – drámapedagógusok – két legendát javasoltak a diákoknak, s el is kezdődött a munka (vagy inkább játék?), két csoportban. A szituációs játékok gyorsan átcsaptak színházi próbákba, mert a gyereke a saját szerepeiket szerették volna alakítani. Ezt erősítette bennük Belo bácsi – Belo Félix professzor, zenepedagógus, zeneszerző – aki a gyerekek által inspirálva, „rájuk szabva”, készítette el a darabok dalszövegeit, betétdalait.

A Hollókő (ballada, de csak könnyedén) című darabot Garajszki Margit írta és rendezte. Egy a Hollókő várához kapcsolódó legenda szerint raboskodott az épülő várban egy szépségesen szép leány, akinek a dajkája az ördöggel is szövetkezett, hogy kimenekítse őt. Az ördögfiókák minden éjszaka elhordták az újonnan épült várrészeket, mindaddig, míg Kacsics András, a vár ura, meg nem elégelte, s szabadon nem engedte a lányt.

A Három ajándék című szín-játékot – a Három urmáról (tündér) szóló roma mese motívumai alapján – átdolgozta, rendezte és a dalok szövegeit írta Peter Hudák.

Gero, a kovács és felesége Luludzsi már hosszú ideje együtt éltek, de még nem lett gyermekük. amikor már végképp nem gondoltak arra, hogy a kunyhójukat gyereksírás veri fel, Luludzsi álmot látott, s nemsokára meg is született Vranko. Éjfélkor urmák –tündérek / boszorkák – jelentek meg és ajándékokat hoztak a kis Vrankonak. Az aranyhegedűt, a csodakantárt és az aranykoszorút, hogy a legjobb hegedűs váljék belőle, hogy az övé legyen a világ leggyorsabb lova, s hogy neki legyen a legszebb felesége a világon. Sajnos az ajándékokra Vranko nem szolgál rá, s  máig magányosan tengeti életét a széles világban…

A szép-szomorú mese nézőkre gyakorolt hatását a roma dallamok még inkább felerősítették. A dalokat, amit Belo Felix dolgozott át egy diáklány, Solti Nelli kísérte gitáron és a zenei kíséretbe mindkét előadásban Havas Zoltán, egyetemi hallgató kapcsolódott be többféle hangszeren.

Bár nagyon feszített tempóban dogozott mindkét csoport, azért Eger városát nem hagyhattuk ki. Csodálatos pár napot töltöttünk együtt.

A tábor a Külhoni Szlovákok Hivatala és a Bethlen Gábor Alapkezelő a Magyar Kormány támogatásával jöhetett létre.