Színjátszó tábor általános iskolai tanulók részére

2015. június 22-28., Bystrá – Szlovákia

A hagyományos – immár 23. – táborban összesen 40 fő vett részt, abból 30 tanuló – 27 magyarországi és három romániai – Gemelčička  (Fagetu) szlovák faluból,  négy szakmai lektor – Elena Bakošová drámapedagógus, metodikus, Belo Felix egyetemi tanár, zeneszerző, és kettő tanár- drámapedagógus a szarvasi szlovák iskolából – Mravik Mária és Dekrét Márta. A táborban négy magyarországi szlovák nemzetiségi iskola (Budapest, Tótkomlós, Szarvas, Kétsoprony) képviseltette magát, és három tanuló a már feljebb említett romániai szlovák iskolából.  A program eredményeként két rövid előadás jött létre: E. Bakošová csoportjában Nálunk minden rendben van  c. előadás, a kísérő zenét szerezte és a dalok szövegeit írta Belo Felix  tanár úr. Dekrét Márta és Mravik Mária csoportja Arany János: A fülemile verset vittek színre, egy kis humorral fűszerezve. A tanulók megtapasztalták, mi mindent lehet elérni elszántsággal, jókedvvel és erős akarattal. Továbbá örömmel vették tudomásul, hogy a nyelvet játszva is lehet tanulni.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-TAB-15-0236)
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

2016. június 26.- július 2, Bystrá – Szlovákia

A színjátszó táborban összesen 43 fő vett részt, abból 33 tanuló – 31 magyarországi és kettő – nyelvi továbbfejlesztés érdekében – meghívott szlovákiai kislány, három szakmai lektor – Elena Bakošová drámapedagógus, metodikus, Belo Felix egyetemi tanár, zeneszerző, Peter Hudák rendező, drámapedagógus. A táborban öt magyarországi szlovák nemzetiségi iskola (Budapest, Tótkomlós, Szarvas, Kétsoprony, Dabas-Sári) képviseltette magát, a szlovákiai kislányok Púchovból érkeztek. A program eredményeként két rövid előadás jött létre: E. Bakošová csoportjában Tátra felett villámlik az ég c. előadás, amely a nagyon aktuális problémával – migránsokkal és a vendégszeretettel foglalkozik, a kísérő zenét szerezte és a dalok szövegeit írta Belo Felix  tanár úr. Peter Hudák csoportja a rókákról szóló meséket adott elő Rókácskák címmel. A darabnak az a tanulsága, hogy úgy, ahogy az éremnek is két oldala van, így az sem biztos, hogy a róka mindenképpen csak ravasz…

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma-EMET (NEMZ-TAB-16-0344)
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

2018.06.24 -30., Bystrá -Szlovákia

A színjátszó táborban 2 lektor – Elena Bakošová drámapedagógus, metodikus és Monika Necpalová drámapedagógus vették át a rendezői szerepet. A táborban öt magyarországi szlovák nemzetiségi iskola (Budapest, Tótkomlós, Szarvas, Kétsoprony, Dabas-Sári) képviseltette magát. A program eredményeként két rövid előadás jött létre: Elena Bakošová  rendezésében a Hajnal c. darab David Williams műve alapján. Monika Necpalová csoportjában pedig a Boszorkány című előadást vitték színpadra a diákok Pavol Dobšinský meséje alapján. A kísérő zenét szerezte és a dalok szövegeit írta Belo Felix zeneszerző, egyetemi tanár, Havas Zoltán a budapesti gimnázium diákja pedig biztosította a zenei kíséretet.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-TAB-18-0537)
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

2019, Bystrá -Szlovákia

A színjátszó tábor az idén is a Biela Medvedica szálló épületében került megrendezésre.

A színjátszó táborba 3 nemzetiségi iskola diákjai jelentkeztek- akik a legaktívabbak a szlovák nemzetiségi színjátszásban- Tótkomlósról, Szarvasról és Budapestről, valamint 2 kisebb Dél-alföldi  településről- Kétsopronyból és Pilisszántóról. Az első előadás Elena Bakošová és Belo Felix vezetésével jött létre. Az előadás címe: Aki spórol, annak.. a színjáték a pénz fontosságát mutatja be. A második csoportot pedig Peter Hudák tanította, ebben a csoportban a kisebb gyermekek játszhattak.  Peter, aki a Púcho-i Ochotníček színjátszó csoport vezetője, ebben az évben a népszerű szlovák írónő Krista Bendová Osmijankó történeteiből válogatott, végül Az édes mesék Hortenzia királylányról című darabra esett a választása. Ezt a szórakoztató darabot dalokkal színesítette Peter, melyek szövegét saját maga írta. A gyerekek nagy kedvence lett, ezeket tanulták meg legelőször. A táborban töltött napokat leginkább a próbák tették ki, viszont volt idő a pihenésre is.  A gyermekek Liptószentmiklósra látogattak el egy egynapos kirándulás keretében, a szomszédos hotel medencéjét is kipróbálhatták, valamint egy „Ki mit tud” vetélkedőt is szerveztünk számukra a sikerese bemutatók után.

NEMZ-TAB-19-0316

0558/HU/2019

Scroll Up